Wynessa, a menedék
Üdv Vándor!

"Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always."

 Mindenkiben csata dúl (egyesekben akár háború is), de az már mindenkinek a saját döntése, hogy mennyit mutat meg belőle a külvilágnak. Ahogy az is, hogy hogy birkózik meg vele; egyesek állandóan maguk alatt vannak emiatt, mások egy magabiztosabb és boldogabb maszkot húznak fel.   Jelenleg egy fiatal felnőtt lány menedékében jársz, egy olyan lányéban, akinek a csatából való kiutat az írás és a blogolás jelenti. Régebben folyamatosan csapások értek, melyből a fantáziálás és az írás segített sokat, hogy erőt vegyek magamon és újra felálljak a porból. Volt olyan, hogy nem találtam a helyemet, nem tudtam ki a barátom és ki nem, de már érzem, vannak olyanok, akik lélekben velem vannak és fogják a hátamat, ha el akarnék dőlni.
 Pontosan ezek miatt az okok miatt született meg életem első személyes blogja, ahol rétegről rétegre beleáshatod magad a lelki világomba és lassan meg is ismerhetsz. 

 
Eseménykövető
Friss bejegyzések
2021.01.27. 13:33
2021.01.23. 18:15
2020.10.22. 23:15
Friss hozzászólások
 
Tájékoztató

Nyitás: 2019. 10. 27.
Zárás: Nem tervezett
Bloggerina: Anne D.
Design: Szissz & Linda, Anne edition + Krypteria
Téma: személyes, cikkek, sztorik
Elérhetőségek:

Közösségeim:

Az oldalon található tartalmak a szerkesztő (Anne) szellemi termékét képezik. Tehát másolni tilos. Bármiféle tartalmi (nem szerkezeti) egyezés más oldalakkal a véletlen műve. Ebből az egészből számomra semmilyen anyagi haszon nem származik!

 

 
Legfrissebb vetítés

 
Vándorok
Indulás: 2017-07-14
 

Hall

#8 - Sorozatajánló szerda: Siren

2020.08.19. 16:18, Anne D.
Címkék: sorozat ajánló
avagy a sellők nem is olyan varázslatosak

Sziasztok!
 
Rögtön a szünetem utáni első valódi bejegyzésnek a Sorozatajánló szerda bejegyzéssorozat új részét szántam. Bár az elején volt vívódás a következő kiszemelt sorozattal kapcsolatban, a szívem mégis inkább a Siren felé húzott. Így egy kis technikai malőr után (elromlott a régi laptopom wifi driverje), a mai bejegyzésben a világ sellő fóvárosaként is ismert Bristol Cove nevű kisvárosba fogunk utazni, ahol a sellők nem is annyira barátságosak. 
 

A Siren (régebben: The Deep) az egy amerikai drama mystery-thriller sellő sorozat, ami 2018. március 29-én debütált egy "kétórás" résszel a Freeform csatornán, Eric Wald és Dean White The Deep nevű sellős történetének adaptációjaként. A sorozat egy Bristol Cove nevű kikötővárosban játszódik, ami arról a legendáról ismert, hogy egykor a sellők otthona volt.
Nemrégiben ért véget a 3. és egyben utolsó évada, így összesen 36 résszel rendelkezik. Az első évad 10 epizóddal indult, melyet 16 (2*8, mert volt egy félévadzáró) követett. A harmadik évad pedig megint 10 epizódos volt és szintén egy "kétórás" priemierrel indult. Az egyes részek általában 41-45 perc között mozogtak, ha pedig "kétórás" premierekről volt szó, akkor egyszerűen két normál hosszúságú epizódot vetítettek le egyben.
Az első évad Bristol Cove városába kalauzol bennünket, ahol megismerhetjük a kisváros lakosait és az egymás közötti kapcsolatokat és alapkonfliktusokat. Ebbe a környezetbe robban be először Donna, majd Ryn és végül az amerikai katonaság. A második évad első részében megismerhetjük Rynék kolóniájának/családjának néhány tagját és többet tudhatunk meg a sellőkről is. Továbbá Helen előtörténetéről és családjáról is szórnak információmorzsákat. Az évad második része pedig Ryn és a katonaság kapcsolatáról szól, illetve a sellők szaporodásáról. A harmadik évadban pedig a különböző sellő kolóniákról tudhatunk meg többet és egymás közötti kapcsolatukról, meg persze a kultúrális különbségeikről. Tia megjelenésével pedig már nem csak sellő-ember ellentétekről lehetett beszélni, hanem egy lassan egyre intenzívebbé váló sellő háború alakult ki. Továbbá Ryn mesterségesen megfogant gyereke is ekkor születik meg. 
Három csodálatos évad után, a rajongók nagy felháborodására, 2020. augusztus 5-én elkaszálták a sorozatot. Bár még bőven lett volna benne potenciál és jelenleg is keringenek a petíciók a megmentéséről, a Freeform csatornát ismerve egyáltalán nem lepődtem meg a döntésen. Én is felháborodtam az elkaszálás hírén, hiszen az egyik kedvenc sorozatomról volt szó. Illetve szerintem a Freeform ezzel lábon is lőtte magát, hiszen ez volt az egyik legnézettebb sorozata és ezzel a döntéssel sok fogyasztójával (még jobban) megutáltatta magát.

Főbb szereplők: 

Ryn Fisher (Eline Powell)
A történetünk legfőbb sellő szereplője, akinek az életén keresztül tudhatunk meg többet a népéről és a város történelméről. A sorozat során végig a kedvenc női szereplőm maradt, mert a készítőknek sikerült egy komplexebb személyiséget adni neki. A sorozat elején egy ösztönösen cselekvő ragadozót ismerhetünk meg, aki semmit sem tud a civilizált emberi életmódról. A kíváncsisága és az emberek közé való beilleszkedési folyamata során viszont egy aranyos és akár egy naív oldalát mutatta meg. Ahogy pedig halad előre a sorozat, azzal együtt egy érett és felettébb intelligens nő körvonalazódik ki előttünk, aki kezdi ugyannyira megállni a helyét az emberek között is, mint a sellőkkel. Csak gratulálni tudok a színésznőnek, hogy hitelesen át tudta adni Ryn karakterét, mert nélküle (más színésznővel) biztos nem lett volna ugyanaz az élmény. 

Benjamin Gregory "Ben" Pownall (Alex Roe)
Ben Bristol Cove egyik ismertebb családjának a tagja. Ő számomra mindig is semmilyen karakter volt. Azon kívül, hogy fülig szerelmes volt Rynbe és bármit megtett volna a sellőlányért, én nem éreztem, hogy bármi más nagyobb szerepe lett volna, hogy a legfőbb szereplők között legyen. Persze a családjának is nagy szerepe volt a sorozat történetében, de végig "kiskutya" szereplőnek éreztem, aki vakon követte Rynt mindenben. Gyakran ködösítették el az ítélőképességét az érzelmei és a létező összes határt átlépte volna a szerelméért. 

Madeline "Maddie" Bishop (Fola Evans-Akingbola)
Őt Ben kollégájaként és egyben barátnőjeként ismerhetjük meg. Maddie Bennel szemben azonban sokkal racionálisabb karakter volt. Bár ő is szerette Rynt, sokkal logikusabban tudta kezelni a dolgokat, a sellők és az emberek érdekeit is nézve. Ha valami nem lett volna etikus, akkor nem is lépte volna át azt a bizonyos határt és inkább keresett volna egy kedvezőbb alternatívát. Amilyen nagy szerepe volt az első kettő évadban, sajnos a harmadikra annyira el is hanyagolták. Az évad elején összeveszett valamin Bennel és utána rögtön kispadra is lett szorítva, alig bármilyen jelentős szereppel. Ezt az egy kis negatívumot leszámítva, ha választanom kéne közte és Ben között, akkor mindenképpen őt választanám. 

Helen Hawkins (Rena Owen)
Amikor először láttam trailerben és az első epizódokban, akkor egy fura kisvárosi nénit láttam benne és azt hittem, hogy nem fogom annyira szeretni. Viszont ahogy lassan Rynék bölcs támogatója lett és jobban megismertem, pozitív csalódás ért vele kapcsolatban és egyre jobban meg is szerettem. Mint kiderült, valójában a korához képest kifejezetten fiatalos személyiség és a humora is a helyén volt. Továbbá neki is volt ugyanannyira fontos szerepe a sorozat történetszálában, mint Bennek. 

Alexander "Xander" Foster McClure (Ian Verdun)
Xander volt az egyik olyan karakter a sorozatban, aki a legpozitívabb karakterfejlődésen esett át. Őt Ben egyik haverjaként és egy halászhajó tagjaként lehetett megismerni. Az elején egyáltalán nem volt szimpatikus, mivel volt egy kis konfliktusa a sellőinkkel és akkor igen ellenségesen viselkedett velük szemben. Később még egy ideig még olyan "takarodjanak már el innen" hozzáállásra lehetett számítani tőle, de a vége felé egész szimpatikus karakterré vált. Hiába volt púp a hátán az egész, egész egyszerűen a végére belátta, hogy ő is hibázhatott és már hajlandó volt kockázatot hozni a barátaiért, még ha ezzel igazából a sellőknek is segített. Amit pedig befejezésnek kapott, azt pedig igen is megérdemelt. 

Donna (Sibongile Mlambo)
Ő Ryn nővére, akit Xanderék véletlenül kihalásztak a tengervízből és a szárazföldön esett fogságba. Így a negatív tapasztalataiból és az állatias ösztöneiből kiindulva érthető is, hogy úgy viselkedett ahogy. Az emberekben ellenséget látott és Rynt is meg akarta védeni azoktól, amit neki át kellett élnie. Késöbb viszont, ahogy látta, hogy a húga mennyire beilleszkedett az emberek közé és hogy mennyire bízik Benékben, Donna is megmutatta emberiesebb oldalát. 
Mivel a karakter és a szinésznő is leginkább csak az első évadban volt jelen, nem tudott különösebb véleményem kialakulni róla. Szóval maradjunk annyiban, hogy voltak neki is hibái és olyan jellemvonásai ami miatt utálhatnánk, de összességében arról volt szó, hogy csak a saját népének akart jót. 

Tia (Tiffany Lonsdale)
Ő Ryn riválisaként lett behozva a 3. évadban. Annak ellenére, hogy ő volt az egyik legműveltebb sellő, sajnos csak végletekben tudott gondolkozni és mindent véresen komolyan vett. Ha egy ember bántotta, akkor képtelen volt megbocsátani neki, hanem rögtön a pusztulását kívánta és bárkit eltaposott, aki az útjában állt. Nagyon sokáig utáltam is a szélsőséges személyisége miatt, de a sorozat legvégére összeállít a kép az előtörténetével kapcsolatban és meg tudtam érteni, hogy miért olyan amilyen. 

Kedvenc karakter:

  • női: Ryn Fisher
  • férfi: Levi Fisher

Kedvenc párosok: Ben&Ryn (shipként), Maddie&Robb (shipként), Helen&Sarge (shipként), Maddie&Ryn (barátként), Helen&Eliza (barátként), Ben&Levi (barátként)
+ régebben a Ben&Ryn&Maddie poliamori kapcsolatot is szerettem, csak ez a harmadik évadra eléggé a háttérbe lett szorítva, szóval Maddie esetében inkább Robb felé húzott a szívem.
Utált karakterek: Csak Tia, de a harmadik évad utolsó részében adtak magyarázatot a viselkedésére. 
Számomra ikonikus epizódok: 2x4 (Levi miatt), 2x8 (Sarge miatt), 2x13, 2x14, 2x15, 2x16, 3x4, 3x5, 3x7, 3x10 (ez utóbbinak majdnem olyan jó volt a minősége, mintha rendes film lett volna)

TV Time kompatibilitás: 82%
Imdb értékelés: 7.0/10
Saját értékelés: 9.5/10
Amikor megnéztem a trailert, akkor fogtam a fejem és azt gondoltam, hogy ez megint egy tipikus sablonos kisvárosi urban fantasy lesz, csak sellőkkel. Tehát maga a koncepció egyáltalán nem tűnt idegennek, szóval majdnem nem kezdtem el. Viszont végül mégis adtam a sorozatnak egy esélyt, ami egy felettébb jó döntés volt, mivel kellemeset tudtam csalódtam benne és egyik kedvenc sorozatommá vált. Azon kívül, hogy az itteni sellők egyáltalán nem az Ariel vagy a H2o vonalat képviselik, tetszett hogy biológiai úton egy külön vizi emlős fajként közelítették meg őket. Továbbá még piros pont, hogy főleg a 2. évadtól a környezetvédelem központi témája lett a sorozatnak, miközben a LGBTQIA+ közösségnek is próbáltak hangot adni. 
Tehát olyan elfogulatlan és nyitott embereknek ajánlom, akiket érdekel a sellők egy reálisabb megközelítése és a fentebb említett érzékenyebb témák se riasztják el a képernyő elől. 

Hol tudod nézni? Angol felirattal megtalálod europixhd.io-n. Magyar feliratot esetleg hosszupuskasub.com-on kereshetsz hozzá. Esetleg ha van SorozatBarát vagy HBO GO fiókod, akkor ott biztos fent van magyar felirattal.  

(ForrásokFandomWikipédia, képek kereséséhez a Google képkeresőjét használtam)

 

Ki nézte vagy ki fogja elkezdeni a Sirent?
Akármelyik igaz rátok, írjátok meg a véleményeteket a sorozatról!

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.