Üdv Vándor!

"Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always."

Mindenkiben csata dúl (egyesekben akár háború is), de az már mindenkinek a saját döntése, hogy mennyit mutat meg belőle a külvilágnak. Ahogy az is, hogy hogy birkózik meg vele; egyesek állandóan maguk alatt vannak emiatt, mások egy magabiztosabb és boldogabb maszkot húznak fel.   Jelenleg egy fiatal felnőtt lány menedékében jársz, egy olyan lányéban, akinek a csatából való kiutat az írás és a blogolás jelenti. Régebben folyamatosan csapások értek, melyből a fantáziálás és az írás segített sokat, hogy erőt vegyek magamon és újra felálljak a porból. Volt olyan, hogy nem találtam a helyemet, nem tudtam ki a barátom és ki nem, de már érzem, vannak olyanok, akik lélekben velem vannak és fogják a hátamat, ha el akarnék dőlni. Pontosan ezek miatt az okok miatt született meg életem első személyes blogja, ahol rétegről rétegre beleáshatod magad a lelki világomba és lassan meg is ismerhetsz. 

 
Eseménykövető
Friss bejegyzések
2021.11.29. 19:01
2021.10.31. 19:04
2021.09.22. 16:00
2021.07.28. 15:16
2021.06.27. 17:31
Friss hozzászólások
 
Tájékoztató

Nyitás: 2019. 10. 27.
Zárás: Nem tervezett
Bloggerina: Anne D.
Design: Linda, Anne edition + Krypteria
Téma: személyes, cikkek, sztorik ("mindenes")
Elérhetőségek: Linktree

Testvéroldal: Skamonline Hungary
KözösségeimTámogasd a bloggert!Wattpadosok
Inspirációk: Ninaa, Leah, Abeth

Az oldalon található tartalmak a szerkesztő (Anne) szellemi termékét képezik. Tehát másolni tilos. Bármiféle tartalmi (nem szerkezeti) egyezés más oldalakkal a véletlen műve. Ebből az egészből számomra semmilyen anyagi haszon nem származik.

 
Legfrissebb vetítés

 
5 legújabb kedvenc

Zenék

Sorozatok

 
Vándorok
Indulás: 2017-07-14
 

 

Hall

#16 - Sorozatajánló szerda: Young Royals

2021.09.22. 16:00, Anne D.
Címkék: sorozat ajánló
avagy Wilhelm herceg vívódása a szerelem és a kötelesség között

Sziasztok!
 
Hosszú kihagyás után egy újabb Sorozatajánló szerda bejegyzéssel jöttem, ami ezúttal a Young Royals nevű sorozatról fog szólni. Úgy gondoltam, hogy már régen volt olyan, hogy ajánlottam nektek egy sorozatot a blogon, szóval úgy voltam vele, hogy ha amúgy is kicsit takarékba kapcsoltam blogolás terén, akkor ez egy tökéletes alkalom, hogy bemutassam nektek ezt a fantasztikus sorozatot. Így a mai bejegyzésben a Hillerska nevű bentlakásos iskolába nyerhetünk betekintést. 
 
A Young Royals (magyarul: Szerelem vagy kötelesség) az egy svéd tini dráma sorozat, ami 2021. július 1-jén debütált a Netflixen. A sorozat Wilhelm herceg életét követi végig a Hillerska nevű elit, többségében gazdag/befolyásos diákokból álló, bentlakásos iskolában, ahol megismerkedik az átlagos munkásosztálybeli Simonnal. Ahogy a két srác egyre közelebb kerül egymáshoz és gyengéd érzelmeket kezdenek el táplálni egymás iránt, egy újabb kérdés merül fel Wilhelmben: szerelem vagy az uralkodói jó hírnév megőrzése? A sorozat jelenleg egy 6 epizódos évadból áll és pont egy órája jelentették be, hogy a második évad 2022-ben fog jönni (mekkora poén, hogy pont a második évad bejelentésének napjára időzítettem az ajánlót :D). Az epizódok mind 40-50 perc között mozognak. 
Az első évad azzal indul, hogy Wilhelm hercegről felkerül a netre egy verekedős videó és emiat a fiú botrányba keveredik. Pontosan emiatt dönti el a családja hogy jobb ötlet lenne, ha a herceget a Hillerska bentlakásos iskolába iratnák át. Így az évadban Wilhelm beilleszkedésének folyamatát és Simonnal való románcának történetét követhetjük végig, miközben pár iskolatársa életébe is beleláthatunk.
 
Főbb szereplők:
 
Wilhelm herceg (Edvin Ryding)
A sorozat főszereplője, akinek a szemszögén keresztül ismerhetjük meg a Hillerska bentlakásos iskola mindennapjait és a többi szereplőt. Azért is, mert a sorozat viszonylag kevés releváns szereplővel dolgozott, ő volt végig az a fiú, akivel végig tudtam azonosulni. Talán az introvertáltabb, kínosan félénk személyisége miatt is, de nagyon könnyű volt számomra a szemszögébe helyeznem magam és a gondolkodásmódjával tekintenem a történésekre. A boldog pillanataiban vele együtt örültem, a szomorú pillanatokban könnyedén együtt tudtam érezni vele és az idegesítő és/vagy frusztráló szituációk kicsit engem is feszültebbé tettek. Csak gratulálni tudok a 18 éves Edvinnek a profi szinészi alakításért. 
 
Simon Eriksson (Omar Rudberg)
Wilhelm kiszemeltje, akivel a herceg egy tiltottnak mondható románcot kezd és ennek az alakulását követhetjük végig az első évadban. Már az első jelenetétől kezdve felkeltette a figyelmem a Hillerska kórusban való éneklése miatt, mert brutál jó hangja van és mivel általános iskolásként én is kórustag voltam, ezért ezt duplán tudtam értékelni. Ennek ellenére bár személyiségileg is szimpatikus volt, mégsem tudtam annyira megkedvelni, mint Wilhelmet. Bár azt különösen értékeltem, hogy egy kedves és figyelmes fiút ismerhettem meg benne, aki a kritikusabb pillanatokban éretten gondolkozott. Omar, aki egyébként alapvetően énekesi pályán mozog, pedig szerintem remek választás volt Simonhoz. Ő is nagyon jó színészi alakítást nyújtott mivel úgy tudta eljátszani a karakterét és az érzelmeket, hogy teljesen át tudtam azokat érezni. 
 
August (Malte Gårdinger)
Ő Wilhelm és Erik herceg másodunokatestvére. Megvan az a karaktertípus, aki egyszerűen mindenhol ott van, az iskola közösségének a közepe, de szinte irritálóan beleüti az orrát mások dolgába? Na a Young Royalsban ezt a szerepet August töltötte be. Már az első pillanattól kezdve tudtam, hogy ez a karakter csak keverni fogja a szart és hát nem tévedtem. A sorozat teljes hossza során nagyon sokszor fel tudott idegesíteni és küldtem volna legszívesebben a melegebb éghajlatra. Vagy egyszerűen csak így néztem hogy egy-egy dolgot mégis mi a fenéért csinált. Ennek ellenére voltak olyan pilanatai, amikor kicsit megsajnáltam és talán meg is kedveltem. Ilyen volt az, amikor még az elején volt egy jelenet, amikor egyedül volt a szobájában vagy amikor maga módján jó unokatestvérként próbált segíteni Wilhelmnek. Illetve a vége felé, amikor látszott rajta hogy bánja a megkérdőjelezhető tetteit és egy érettebb oldalát is megmutatta, akkor már nem is utáltam annyira. Malte pedig kiválóan alakította August szerepét. Malte és August körülbelül olyan mint Imelda Staunton és Dolores Umbridge, mert mind a ketten olyan jó színészek, hogy el tudták érni, hogy utáljuk a karakterüket. 
 
Sara Eriksson (Frida Argento)
Ő Simon testvére (nem tisztázott hogy nővére vagy húga), aki eleinte a kedvenc női karakterem volt. Mikor először láttam, akkor kifejezetten szimpatikus volt, hiszen egy kedves, segítőkész és talán kicsit félénk lányt ismerhettem meg, aki egyszerűen olyan aranyosnak hatott. Nagyon tetszett az, hogy annak ellenére is hogy Felice eleinte bunkón viselkedett vele, továbbra is kedvesen közeledett a másik lányhoz és imádtam a kialakuló barátságukat. Továbbá Simonnal való viszonyát is nagyon kedveltem. Viszont a vége felé személyiségileg kicsit átesett a ló túloldalára és csinált olyan (egyébként az ő szemszögéből érthető) dolgokat, amitől csak a fejemet tudtam fogni. Így lassan eltűnt a kezdeti bája és már nem tudnék ugyanúgy tekinteni rá. Frida szintén jó választás volt Sara szerepére. 
 
Felice Ehrencrona (Nikita Uggla)
Ő az a karakter, akiben pozitívan tudtam csalódni. Amikor eleinte beharangozták, hogy Felice egy nemes családból származik, szemet vetett Wilhelmre a hercegi státusza miatt és láttam hogy mennyire bunkón viselkedik Sarával, akkor azt hittem hogy ő lesz Hillerska queen bee karaktere. Teljesen elhittem, hogy a sorozat használni fogja az úgynevezett "angry black woman" (fogalmam sincs mi rá a megfelelő magyar kifejezés) klisét, de aztán megkönnyebbültem, hogy nem így lett. Miután kialakult a barátság közte és Sara között, Wilhelm-mel is csak barátok lettek és a személyes problémáit is megfelelően tudta kezelni, ő lett a legérettebb női karakter. Azzal párhuzamosan hogy Sara bája odaveszett, Felice egyre nagyobbá nőtte ki magát a szememben és lassan ő lett az évad végére a kedvenc női karakterem. Nikita pedig szintén illett Felice-hez. 
 
Kristina királynő (Pernilla August)
Ő a sorozat világában Svédország királynője, így Wilhelm és Erik herceg édesanyja. Bár ő inkább egy ritkábban feltűnő mellékszereplő volt az első évadban, mégis fontosnak tartottam, hogy említést tegyek róla, mert azért fontos szerepe volt. A királynő képviselte végig az uralkodói családot és annak érdekeit, így ő volt mindig az, aki emlékeztette vagy kényszerítette Wilhelmet a származásával járó kötelességekre. Ő volt az, aki az elején meggyőzte a fiút, hogy az eddigi iskolája helyett a Hillerskában tanuljon, majd későbbi kritikus pontokon is megjelent. A királynőben egy nagyon komoly és kötelességtudó nőt ismertem meg, aki bármit megtenne hogy megvédje a családja hírnevét. Ennek érdekében képes volt mindig meghozni a nehezebb döntéseket, még ha ezzel fájdalmat is okozott Wilhelmnek. Mivel amúgy se jelent meg olyan sokszor, ezért számomra végig semleges karakter maradt. Viszont voltak tettei, amikor kicsit talán az utálatba is átcsapott ez az érzés. Persze érthetőek voltak a tettei, de ha volt olyan néző, aki felháborodott rajta, akkor az is teljesen jogos volt. Pernilla alakításáról pedig nem igazán tudok sokat mondani a kevés szereplés miatt, de szerintem ő is jó döntés volt. 
 
Kedvenc karakter:
  • női: Felice Ehrencrona és az elején Sarát is kedveltem
  • férfi: Wilhelm herceg
Kedvenc párosok: Wilhelm&Simon (shipként), Felice&Sara (barátként) + kicsit talán Wilhelm&Erik (testvéri kapcsolat)
Utált karakter(ek): August (még ha volt is olyan pillanat amikor megsajnáltam) + a vége felé a királynő
Számomra ikonikus pillanat: Az összes epizódban volt valami ikonikus és sorozat rövidsége miatt inkább nem is sorolnék fel konkrétumokat, mert nem akarok a kelleténél is jobban spoilerezni. 
 
TV Time kompatibilitás (ennyire illik az ízlésemhez): 98% 
Imdb értékelés: 8.6/10
Saját értékelés: 9/10
Kevés tini sorozatra mondom azt, hogy "Na ez egy mestermű", de a Young Royals a maga rövid 6 epizódos évadával hamar belopta magát a szívembe. A legelső, ami egyből feltűnt és rögtön megtetszett benne, hogy a tini szereplők tényleg tiniknek néznek ki. A legtöbb főleg amerikai tini filmben/sorozatban azt szokhattuk meg, hogy a tini szereplők kész felnőtteknek néznek ki és szinte tökéletes kinézetük van. Ezzel szemben a Young Royalsban például nem feltétlenül rejtik el a színészek esetleges pattanásait és egyéb bőrhibáit, ezzel is hozzájárulva ahhoz hogy el lehessen hinni róluk hogy a 16-19 éves korosztályba tartoznak. A Hillerska suli tanulói is a koruknak megfelelően öltözködtek és meg volt bennük az a tinikre jellemző gyerekesség, illetve a hülyéskedésekből sem volt hiány. Egyszerűen tényleg olyan érzést keltettek a szereplők, mintha itt Magyarországon benéznénk egy teljesen átlagos gimnáziumba. 
A színészi játék és a plot is hozzájárult egy realisztikusabb képhez. Semmi se volt felfújva a dráma kedvéért, hanem a sorozat készítői inkább az aesthetic egyszerűségre törekedtek. Minden egyes epizódban volt valami olyan, ami egyszerűen gyönyörű volt. 
A sorozat fénypontja mégis Wilhelm és Simon románca volt. Tetszett, hogy a sorozat egyáltalán nem emelte ki, hogy egy meleg kapcsolatról volt szó. Simon esetében se volt például kifejezett coming out jelenet, hanem lerendezték egy "Apa, tudod hogy meleg vagyok" mondattal és az apja ezt teljesen természetesnek vette. Így sokkal inkább tudtam koncentrálni a kapcsolatuk szépségére, hogy mennyire aranyosak együtt. Teljesen át lehetett érezni azt az ártatlan tini szerelmet, amin bárki áteshet az élete során és az élményt javította az is, hogy a szereplők és a színészek között is nagyon erős volt kémia.  
Tehát a sorozatot annak ajánlom, aki szeretne látni egy realisztikusan elkészített tini sorozatot és egy fiú-fiú páros szerelmének megjelenítése se risztja el a képernyő elől. A sorozat nézői az Elite, a Gossip Girl, a The Crown és a Skam sorozatokhoz hasonlították a Young Royalst, így ha bárkinek tetszettek ezek, akkor nekik is tudom ajánlani. 
 
Hol tudod nézni? Netflixes sorozatként én ott néztem eredeti hangon angol felirattal, de angol/magyar szinkron és angol/magyar felirat is elérhető azon a felületen. Továbbá eredeti svéd hangon és angol felirattal az europixhd.pro-n is megtalálható. Külön magyar/angol/svéd feliratot a feliratok.info oldalon találtok. Ha pedig van SorozatBarát fiókotok, akkor ott fent van magyar szinkronos és magyar feliratos változatban is. 
 
(ForrásokFandomWikipédia, képek kereséséhez a Google képkeresőjét használtam)
 

 

Még nincs hozzászólás.